Home » » Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μαρία Τσιώτα -Μάρκου

Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μαρία Τσιώτα -Μάρκου

Written By ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2010 on Τρίτη 9 Απριλίου 2019 | 1:37 μ.μ.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ  ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΩΤΑ -ΜΑΡΚΟΥ στα :athlodromos.blogspot.com και metinpena.blogspot.com  



Ποιο είναι  το έργο σας  ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος  και  Ποιότητας Ζωής ;

   Αν θα ήθελα να περιγράψω  με λίγα λόγια  το έργο, τις ευθύνες  αλλά και τις δράσεις  της  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος  θα έλεγα  ότι προτεραιότητα   έχει η καθαρή, λαμπερή και  πράσινη  πόλη με στόχους  και κατευθύνσεις  προς το μέλλον που αφορούν  στην  ανάπτυξη  της ανακύκλωσης  και την αξιοποίηση  υλικών αλλά κυρίως  την ευαισθητοποίηση  της κοινωνίας.

Για να  πετύχουμε  τους στόχους  που ανέφερα  πριν πρέπει   οπωσδήποτε  να έχουμε σύμμαχο και συμπαραστάτη την κοινωνία.                                                                  

 Για τούτο  το λόγο  δώσαμε  βάρος  στα προγράμματα  ανακύκλωσης, με προτεραιότητα  στα σχολεία, παρουσιάσαμε το πρώτο κινητό πράσινο σημείο και δημιουργούμε  συνεχώς  περιβαλλοντικές  δραστηριότητες.                                                              

Παρουσιάσαμε την ηλεκτρονικής πλατφόρμα, των FollowGreen, όπου  η γνώση                    γίνεται  διασκέδαση και  γενικά  κάνουμε  ότι είναι δυνατόν  για να  διαδώσουμε  την ιδέα  της ανακύκλωσης.

 Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι,  το οποίο  αφορά  στην διεύθυνση,  είναι αυτό  των παιδικών χαρών. Στην πόλη μας υπάρχουν  70 παιδικές χαρές .Τολμώ να πω  ότι είμαστε  ο  μόνος Δήμος που αυτή τη στιγμή  διαθέτουμε 50 πιστοποιημένες σύγχρονες και ασφαλείς παιδικές χαρές  για τους μικρούς μας δημότες. Οι  υπόλοιπες  είναι υπό ανακατασκευή έτσι ώστε  σε λίγους  μήνες  θα απολαμβάνουμε  και τις  70 παιδικές  χαρές πιστοποιημένες.


Ιδιαίτερη σημασία  έχουμε  δώσει  στην ανανέωση  του μηχανολογικού εξοπλισμού  και αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα  τον πιο σύγχρονο  στόλο  αυτοκινήτων  στην Ελλάδα.    

 Απορριμματοφόρα οχήματα  και άλλα  βαρέως  τύπου  είναι  όλα  Euro6  δηλ. οχήματα  χαμηλών  ρύπων. Ηλεκτρικά οχήματα κυκλοφορούν  και  δείχνουν   στους κατοίκους  το μέλλον της  κίνησης. Την τελευταία τριετία η ανανέωση έγινε  με  50 νέα οχήματα και μηχανήματα έργου. Και όλα αυτά  αγορασμένα  μετρητοίς, αξιοποιώντας  την καλή διαχείριση των ανταποδοτικών.

Η ενίσχυση  της πολιτικής  προστασίας  επίσης ήταν  προτεραιότητα  μας. Για μας  προέχει  η ασφάλεια των δημοτών  και της περιουσίας  τους. Εξοπλίσαμε  με νέα μηχανήματα  την υπηρεσία και προσπαθήσαμε να κοινωνήσουμε  τα σχέδια  αντιμετώπισης των φαινομένων (πλημμυρών, σεισμών, χιονιού, πυρκαγιών) που έχει ο δήμος  στους δημότες  μας. Επίσης  κάναμε & κάνουμε  συνεχείς ασκήσεις  στους εργαζόμενους  μας και  σε όσους  εμπλέκονται  στα σχέδια  δράσης  π.χ. εθελοντικές οργανώσεις κ.λ.π.    

    
Ο σχεδιασμός  για την επόμενη  τετραετία ;

 Ο  σχεδιασμός για την τετραετία  που έρχεται  έχει  δύο βασικούς άξονες .

 Ο ένας άξονας  αφορά  στην διαχείριση  των απορριμμάτων  και της καθημερινότητας   της  πόλης.

 Ανάπτυξη  χωριστών  ρευμάτων  ανακύκλωσης .

 Ήδη  έχουμε  προχωρήσει  σε χωριστή  ανακύκλωση  υπολειμμάτων  πρασίνου & βιοαποβλήτων . Αυτό που τώρα γίνεται  στοχευμένα  πρέπει  να γίνει  σταδιακά  σε όλη την πόλη . Επίσης  εκείνο που  θα πρέπει να γνωρίζει ο δημότης  μας είναι  ότι γίνεται  χωριστή  ανακύκλωση  σε πολλά διαφορετικά  είδη, όπως  ηλεκτρικές &  ηλεκτρονικές  συσκευές, καπάκια, εγκαταλελειμμένα οχήματα, σιδηρικά, ελαστικά αυτοκινήτων, μπαταρίες, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί, πλαστικό.

Ο άλλος άξονας  αφορά στην μεταφορά του αμαξοστασίου  από το κέντρο της πόλης.


 Αυτό είναι  ένα  αρκετά  δύσκολο εγχείρημα  γιατί  ζούμε  σε μια πόλη, με πυκνή  δόμηση  και οι  ελάχιστες έως  μηδαμινές  περιοχές  που υπάρχει πιθανότητα   μεταφοράς  είναι  προς το παρόν  απαγορευτικές  λόγω  νομοθετημάτων που δεν επιτρέπουν  τις χρήσεις.  Όμως είναι ένα στοίχημα για μας η λύση  του θέματος και θα αποτελέσει κύριο θέμα για την τετραετία που έρχεται.

Είναι  γεγονός  ότι  το Περιστέρι  είναι καθαρή πόλη.     Πώς το καταφέρατε αυτό; 

     Το Περιστέρι  δεν είναι  μόνο  μια καθαρή  πόλη είναι μια  πόλη λαμπερή  με πράσινο, κατά το δυνατόν, περιποιημένο με χώρους  που προσπαθούμε  καθημερινά  να τους έχουμε χωρίς  την συνεχή ρύπανση των γραμμένων συνθημάτων  στους τοίχους  και χωρίς την αφισορύπανση   όλων εκείνων  που κατά τα άλλα  δηλώνουν  ευαίσθητοι με το  περιβάλλον.

   Αυτό είναι  μια καθημερινή μάχη , πρωί και βράδυ, 365 μέρες το χρόνο. Δεν γνωρίζουμε  Κυριακές και αργίες.

 26  προγράμματα  αποκομιδής  πρωί - βράδυ  

3 προγράμματα  αποκομιδής  ογκωδών  πρωί – μεσημέρι- βράδυ 

3 προγράμματα αποκομιδής  υπολειμμάτων πρασίνου  πρωί  - βράδυ

2 προγράμματα πλύσης   κάδων καθημερινά

Πρόγραμμα πλύσης  φρεατίων  ομβρίων καθημερινά

 Πρόγραμμα πλύσης  πλατειών καθημερινά

 Πρόγραμμα καθαρισμού   δρόμων  με  15 μηχανικά σάρωθρα 

 Οδοκαθαρισμός  365  μέρες   το χρόνο.

   Συντήρηση  κοινόχρηστων  χώρων με καθαρισμό  από αφίσες  και Graffity .

   Χρωματισμοί  σε κοινόχρηστους χώρους , παγκάκια , νησίδες  κ.λ.π.

   

Αυτά και πολλά άλλα  που μπορεί  να μου  διαφεύγουν  κάνουν  την πόλη μας  την πιο καθαρή, κατά κοινή ομολογία πόλη στην Αττική  και όχι μόνο.

     Και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ με ιδιαίτερη αναφορά  ότι αυτό  δεν συμβαίνει  μόνο καθημερινά  συμβαίνει  και στις  μέρες  τις δύσκολες , που δεν είναι λίγες. Στις επίμονες  δυσκολίες η πόλη   άντεξε  και  έμεινε καθαρή , στα διαρκή προβλήματα  με τον ΧΥΤΑ  η διαχείριση  είναι τέτοια  που επιτρέπει  στους δημότες  μας να είναι περήφανοι.   

     Αυτό, βέβαια   οφείλεται  κατά κύριο λόγο  στο έμπειρο προσωπικό, στους συνεργάτες μου που καθημερινά  καταθέτουν  ψυχή  και τους οφείλω ένα μεγάλο    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Επίσης να μην ξεχάσω  να θυμίσω το  15100 τη γραμμή επικοινωνίας  του Δημότη για οποιαδήποτε  αίτημα, πρόβλημα ή και παράπονο.

Είναι μια άμεση επικοινωνία που μας δίνει  την δυνατότητα γνώσης  και επίλυσης  των προβλημάτων  και των αιτημάτων  των συμπολιτών  μας.




Υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων  έλυσαν το πρόβλημα. Θα τοποθετηθούν και άλλοι στην πόλη;

  Οι υπόγειοι κάδοι όντως  δημιουργούν  μια άλλη  εικόνα  πολιτισμού   στην πόλη και θα συνεχίσουμε  την τοποθέτηση τους  σε σημεία  όπου μπορούν  να  τοποθετηθούν, λόγω υπόγειων δικτύων της ΔΕΗ, ΟΤΕ  κ.λ.π. αλλά και  όπου μπορεί  να γίνει  αποκομιδή  με τα ειδικά  οχήματα της διεύθυνσης.  


Η  Αριστερή Κίνηση Περιστερίου  αναφέρει  ότι ο συμπιεστής  σκουπιδιών  ΣΜΑ  έχει  εγκατασταθεί στο Άλσος  της πόλης  με αποτέλεσμα  όταν λιώνουν  τα απορρίμματα  να τρέχουν υγρά  στους δρόμους. Αποκαλεί  χαβούζα  το σημείο εκείνο.

  Κατ΄αρχήν  να αναφέρω  ότι  η Αριστερή Κίνηση  Περιστερίου επιμένει με κάθε τρόπο  να αναφέρεται  στο συγκεκριμένο θέμα  με τον τρόπο  και τις  εκφράσεις  που περιγράψατε. Είναι  χαρακτηριστικό  γνώρισμα τους  οι ακραίες  τοποθετήσεις  έκφρασης  σε κάθε θέμα.

Δεν θα επαναλάβω  ότι ανέφερα  πριν.

  Στόχος μας είναι  η απομάκρυνση  του Αμαξοστασίου  χωρίς αυτό  να σημαίνει  ότι όσο ζούμε στο κέντρο της πόλης  δεν έχουμε  πρώτη  προτεραιότητα  την προστασία του περιβάλλοντος π.χ. καθημερινό πλύσιμο των απορριμματοφόρων, τοποθέτηση στεγάστρου και φίλτρων  απόσμησης  και επικονίασης του σπαστήρα ογκωδών αντικειμένων, χρήση  κάθε μέσου  προστασίας  του χώρου  και των εργαζόμενων .

   Βέβαια  ο τελικός κριτής  είναι ο δημότης , ο οποίος καθημερινά περνά  την Αγίου Βασιλείου  και έρχεται  στο Άλσος . Όλοι αυτοί οι χιλιάδες γνωρίζουν  ότι  ούτε λύματα τρέχουν στους δρόμους  ούτε  υπάρχει δραστηριότητα που να  ενέχει κινδύνους  για την υγεία.


Πράσινο. Υπάρχει έλλειψη, θα κάνει κάτι η  διοίκηση γι αυτό ;

 Η διοίκηση Παχατουρίδη  διαχρονικά  έχει  πολλαπλασιάσει  αποδεδειγμένα  το υψηλό πράσινο.     
 Δεν υπάρχει  έργο ανάπλασης (νησίδων , πλατειών, πεζοδρομίων) όπου  δεν έχει τοποθετηθεί  πλειάδα  δένδρων  &  φυτών. Και αυτά  είναι μετρήσιμα. Ενδεικτικά αναφέρω, το Άλσος, το έργο της Χωράφας , την 1η Παιδική Χαρά, την νησίδα της Θηβών, την Αιμιλίου Βεάκη, την Κώστα Βάρναλη, και ένα σωρό άλλες φυτεύσεις. 

 Σίγουρα είμαστε πόλη με λίγο πράσινο  όμως  καθημερινά κάνουμε το καλύτερο. 

Τι άλλο έχετε να προσθέσετε ;

Αφού σας ευχαριστήσω θα ήθελα να απευθυνθώ  στους αναγνώστες αυτής της επικοινωνίας   και να πω  ότι  έχω  την τιμή  να βρίσκομαι  δίπλα στον πιο καταξιωμένο Δήμαρχο  της χώρας , μέλος της διοίκησης του από το  2003.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  2004 (2004- 2019) 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (2007- 2014)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ- ΠΡΑΣΙΝΟ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ (2014- 2019)

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  (2010- 2019)



   Εμείς στεκόμαστε  μπροστά  στους  συνδημότες μας  και  ζητούμε  να κριθούμε  όχι  για τα λόγια μας  αλλά για το έργο μας. Για μας  η πόλη  είναι  οι άνθρωποι  της και το όνειρο  μας είναι  η συνεχής  αναβάθμιση  της ποιότητας  ζωής τους .


Η συνεχής  παροχή  των δωρεάν  πολιτιστικών  δραστηριοτήτων .

Οι αναπλάσεις  που δεν κόστισαν  ούτε  ένα ευρώ και όμως  άλλαξαν την πόλη.

Η καθαριότητα  που  μας έχει  κάνει πρότυπα είναι  όσα παραθέτουμε  στην κρίση των  συμπολιτών μας και γι΄αυτό ζητούμε (και εγώ προσωπικά) να κριθούμε  πέραν όλων των άλλων.

Ευχαριστώ και πάλι.     




Και εμείς ευχαριστούμε κα Τσιώτα




Share this article :
 
Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ
Copyright © 2011 - 2014. Αθλόδρομος - All Rights Reserved
Template Created by Αθλόδρομος