Η αρχή «ούτε ένα σεντ για τους Έλληνες», ίσχυε όσο οι Έλληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από το βήμα της γερμανικής Βουλής, απαντώντας στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος της υπενθύμισε τη φράση που χρησιμοποιούσε η ίδια στην αρχή της κρίσης.
Η κ. Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, περιέγραψε για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη και τις επιδόσεις ως «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
«Διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα, διαφορετικά η αλληλεγγύη πηγαίνει χαμένη. Για αυτό είναι σωστή η επιμονή σε αυτή την αρχή», τόνισε η καγκελάριος και έκανε λόγο για «παράδοξο», αναφερόμενη στη στάση της Αριστεράς να μην στηρίζει τα πακέτα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης.
Η κ. Μέρκελ επέρριψε για μία ακόμη φορά στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ την ευθύνη τόσο για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, η καγκελάριος της Γερμανίας, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του σώματος για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την ίδια πολιτική, με την αρχή «παροχές για αντιπαροχές».
«Η κρίση δημιουργήθηκε επειδή στην Ευρώπη η αξιοπιστία επί χρόνια δεν θεωρείτο απαραίτητη», επανέλαβε η κ. Μέρκελ και υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πολιτική της δικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το ευρώ είναι καλό για την χώρα». Δεσμεύθηκε να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, «για περισσότερη ευημερία και για περισσότερες θέσεις εργασίας». Κατηγόρησε μάλιστα τους Σοσιαλδημοκράτες για ανευθυνότητα, καθώς, αν και έχουν υπερψηφίσει όλα τα πακέτα διάσωσης, τώρα, υποκριτικά, διαμαρτύρονται.
Στο μεταξύ, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επισήμανε για μία ακόμη φορά ότι το γεγονός ότι, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση, είναι απαραίτητο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης από το Βερολίνο. Απέρριψε ωστόσο την κατηγορία της καγκελαρίου περί ανευθυνότητας του κόμματός του σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες με την ψήφο τους βοήθησαν να εγκριθούν τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών, όταν, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τα είχαν υπερψηφίσει κάποιοι από τους βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των τραπεζών, ο κ. Στάινμπρουκ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι με τον ίδιο ως καγκελάριο, δεν θα χρησιμοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση ξένων τραπεζών και δεν θα διατίθενται χρήματα Γερμανών για τη διάσωση ξένων τραπεζών. Σημείωσε ακόμη ότι οι τράπεζες θα διασώζονται με τα χρήματα των επενδυτών και όχι των φορολογουμένων. Επανέλαβε δε την πρότασή του για τη δημιουργία ταμείου αναδιάρθρωσης των τραπεζών, το οποίο, όπως διευκρίνισε, θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες.