Θρησκευτικοί ηγέτες και τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούν να κατευνάσουν εντάσεις μεταξύ Μουσουλμανικών και Χριστιανικών ομάδων.
Εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ, της Ισλαμικής Κοινότητας και του δήμου Στρούγκα συναντήθηκαν το Σάββατο (31 Αυγούστου) για να επιλύσουν έντονη διαφωνία σχετικά με την επίμαχη κατασκευή εκκλησίας στο χωριό Οκτίσι.
Ομάδα Μουσουλμάνων στο Οκτίσι -- οι οποίοι σύμφωνα με εκτιμήσεις μαρτύρων ήταν από 50 άτομα έως αρκετές εκατοντάδες -- εμπόδισαν την περιφορά Χριστιανών οι οποίοι επρόκειτο να λάβουν ευλογία και να ξεκινήσουν εργασίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου την προηγούμενη βδομάδα. Μία γυναίκα τραυματίστηκε, ωστόσο η αστυνομία απέτρεψε μεγαλύτερη συμπλοκή.
Το Οκτίσι είναι χωρίο περίπου 4.500 ατόμων -- οι μισοί απασχολούνται προσωρινά στο εξωτερικό -- και πάνω από το 80 τοις εκατό είναι Μουσουλμάνοι.
"Δεν έχουμε επιτύχει συγκεκριμένη συμφωνία, ωστόσο αναμένεται να συναντηθούμε ξανά την επόμενη βδομάδα", δήλωσε ο Επίσκοπος Μητροπολίτης Τιμόθεος.
Ο Δήμαρχος Στρούγκα Ζιγιαντίν Σέλα πρότεινε αναστολή της κατασκευής ως προσωρινό μέτρο.
"Το προσωρινό μέτρο θα παρατείνει τη διορία της 30ης Σεπτεμβρίου για την κατασκευή της εκκλησίας. Θα παρέχει περιθώριο για κατευνασμό των εντάσεων, ενώ οι θρησκευτικές κοινότητες θα καθίσουν κάτω και θα αναζητήσουν συμφωνία. Το προσωρινό μέτρο είναι η καλύτερη λύση από άποψη ασφάλειας", δήλωσε ο Σέλα.
Ωστόσο, ο Πατήρ Ζόραν Ποπόβσκι της επισκοπής Βεβτσάνι ανέφερε πως πρέπει να είναι σεβαστό το αστικό δίκαιο, διαφορετικά, χιλιάδες Χριστιανοί θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους την επόμενη φορά για να θέσουν τα θεμέλια της εκκλησίας.
"Αποτελεί περιουσία μας και θέλουμε να αναπαλαιώσουμε τη μικρή εκκλησία η οποία είναι κατεστραμμένη εδώ και χρόνια. Είχαμε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες και συγκεντρώσαμε δωρεές", δήλωσε ο Ποπόβσκι στους SETimes.
Ο Ποπόβσκι ανέφερε πως η επισκοπή διαθέτει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι έχει στην κατοχή της αγροτεμάχιο 1.040 τετραγωνικών μέτρων στην Οκτίσι, και οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση των 400 τετραγωνικών μέτρων του οικοπέδου για την εκκλησία.
"Όταν φτάσαμε, μας είπαν πως δεν θέλουν να έχουν εκκλησία κοντά τους. Μέχρι να καλέσει ο ιμάμης τους πιστούς να διαμαρτυρηθούν, δεν υπήρχε ένδειξη πως κάποιος θα διαφωνούσε ή θα απέτρεπε την κατασκευή της εκκλησίας", δήλωσε ο Ποπόβσκι.
Διαδηλωτές παροτρύνθηκαν να διαδηλώσουν κατά τη διάρκεια προσευχής στο τέμενος Οκτίσι, με έκκληση από το μιναρέ "να κατέβουν όλοι οι πολίτες του χωριού Οκτίσι, οι Μουσουλμάνοι αδελφοί μας, σε ειρηνική διαδήλωση ενάντια στην κατασκευή της εκκλησίας".
Ο Κάνιε Κανόσκι, 50 ετών, Μουσουλμάνος από το Οκτίσι, ανέφερε πως η διαδήλωση υποκινήθηκε από διαφωνία που αφορά ακίνητη περιουσία.
"[Η Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ] επιθυμεί να κατασκευάσει εκκλησία στη μέση του χωριού, χώρο τον οποίο χρησιμοποιούσαμε για κοινωνικές συναντήσεις, παιχνίδια και κοινούς εορτασμούς. Ήταν κοινωνικής ιδιοκτησίας. Και το 1974 στο σημείο αυτό κατασκευάστηκε εκκλησία η οποία δεν συντηρήθηκε. Πενήντα ντόπιοι συγκεντρώθηκαν στο όνομα της δικαιοσύνης για να κατασκευαστεί πλατεία και πάρκο για παιδιά και συνταξιούχους στο συγκεκριμένο σημείο. Στο κάτω-κάτω, φαίνεται πως η κατασκευή της εκκλησίας έχει πολιτικό υπόβαθρο".
Ωστόσο, ο Τιμόθεος ανέφερε πως πιστεύει ότι οι διαδηλωτές επηρεάζονται από Ισλαμιστές εξτρεμιστές.
"Προσωπικά πιστεύω ότι έχουν εμπλακεί τρίτοι. Ο κόσμος εδώ επηρεάζεται από συγκεκριμένες ριζοσπαστικές δομές το οποίο δεν αποτελεί χαρακτηριστικό του Ισλάμ στην πΓΔΜ", δήλωσε ο Τιμόθεος.
Ο Τιμόθεος ανέφερε πως οι εκκλησιαστικές Αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να συναντηθούν ξανά και να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω πολιτικού διαλόγου με δημοκρατικό και αξιοπρεπή τρόπο.
Ο Σάσο Κλεκόβσκι, πρώην διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας της πΓΔΜ, ανέφερε πως η κατάσταση είναι μοναδική, βάσει αυτού που χαρακτήρισε τοπικές αντιπαλότητες.
"Το μοναστήρι Αγ. Τζόρτζια στη Μάλα Ρετσίκα ανακαινίστηκε από ντόπιους Μουσουλμάνους έχοντας καταστραφεί από πυρκαγιά το 2001. Ελπίζω ότι το Οκτίσι θα βρει τη δύναμη να υπερνικήσει παλιές [τοπικές] αντιπαλότητες, ανέφερε.
Τι ρόλο πρέπει να έχει η κυβέρνηση στην επίλυση της διαφωνίας μεταξύ Χριστιανικών και Μουσουλμανικών ομάδων; Προσθέστε τις σκέψεις σας στα σχόλια πιο κάτω.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.