Home » » Εφορία: Ειδοποιητήρια να πληρώσουν ακόμα και για χρέη 100 ευρώ

Εφορία: Ειδοποιητήρια να πληρώσουν ακόμα και για χρέη 100 ευρώ

Written By Αθλόδρομος on Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 | 8:32 π.μ.


ΦΟΡΟ-«ΣΑΦΑΡΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
















Της Μαρίας Βουργάνα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «σαφάρι» για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών με τους προβολείς των ελεγκτικών μηχανισμών να εστιάζουν στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο έως 3.000 ευρώ. 

Λίγες ημέρες πριν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συνεχίζει την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες ακόμη και σε όσους χρωστούν πολύ μικρά ποσά της τάξης των 100 - 150 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εφορία αναζητά μέσω των τραπεζικών αρχείων φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα και εικονικό «πόθεν έσχες», αλλά και περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών θα βρεθούν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν φορολογούμενοι από το 2000 και μετά με το βάρος να πέφτει στα στεγαστικά δάνεια που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. 

Οι πληροφορίες για τα δάνεια και ειδικά για το ύψος των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες θα αξιοποιηθούν για να γίνουν διασταυρώσεις με το εισόδημα των φορολογουμένων, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου η δόση που καταβάλλεται από τον δανειολήπτη ξεπερνά το 40% των αποδοχών σε μηνιαία βάση.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να «φακελώσουν» ύποπτους για φοροδιαφυγή πελάτες τραπεζών με βάση το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών τους δανείων, το ποσοστό της τοκοχρεολυτικής δόσης επί του δηλωθέντος εισοδήματος, την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου. 

Από την επεξεργασία του υλικού που θα συγκεντρωθεί και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων επικινδυνότητας θα επιλεγούν εκείνοι που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα για την ειλικρίνεια του εισοδηματικού και περιουσιακού τους προφίλ στην εφορία.

Τα στοιχεία από το τραπεζικό αρχείο αποτελούν πολύτιμο οδηγό για τον εντοπισμό φορολογούμενων με πλασματικά εισοδήματα και «αλλοιωμένα» τεκμήρια διαβίωσης και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. 

Κι αυτό γιατί οι ελεγκτικές αρχές θα αντλήσουν πρόσθετες πληροφορίες για το οικονομικό προφίλ του φορολογούμενου με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος προσκόμισε στην τράπεζα για την λήψη του δανείου και τα οποία θα διασταυρωθούν με τα αντίστοιχα που εμφανίζει στις φορολογικές δηλώσεις.

«Ραβασάκια» για οφειλέτες 
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που έλαβαν τις ημέρες αυτές τα ειδοποιητήρια αρχικά ενημερώνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσει βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής, η οποία αποτυπώνεται στην επιστολή.

 Στην επόμενη παράγραφο έρχεται η ειδοποίηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής. «Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 12/04/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. 

Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο «ραβασάκι» και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι αποδέκτες της επιστολής θα πρέπει να αναμένουν μια δεύτερη ειδοποίηση σε πιο αυστηρό ύφος με την οποία θα απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους προς το Δημόσιο.

Κλοιός 

Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους μικροοφειλέτες, με ρυθμούς χελώνας προχωρεί ο έλεγχος των φορολογούμενων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Οι αποφάσεις για την επιβολή των πρόσθετων φόρων έως και 45% για όσους είναι στη λίστα των 54.000 ονομάτων και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους τα χρήματα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό την τριετία 2009 - 2011, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2009 - 2011, 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ. Από αυτούς στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων πιάστηκαν 25.000 φορολογούμενοι με διαφορές εμβασμάτων- δηλωθέντων εισοδημάτων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ. 

Ακολούθησε η αποστολή ειδοποιητηρίων στους 25.000 για υποβολή πρόσθετων στοιχείων και από αυτούς ανταποκρίθηκαν περίπου 16.000 χωρίς να είναι ακόμα σαφές πόσοι δικαιολογούν και πόσοι όχι τα κεφάλαια που έβγαλαν στο εξωτερικό. Από τις 25.000 υποθέσεις, μέχρι σήμερα έχουν επιλεγεί για έλεγχο μόνον είκοσι.

Με ρυθμούς «χελώνας»

Με ρυθμούς «χελώνας» προχωρεί ο έλεγχος των φορολογουμένων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Οι αποφάσεις για την επιβολή των πρόσθετων φόρων έως και 45% για όσους είναι στη λίστα των 54.000 ονομάτων και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους τα χρήματα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό την τριετία 2009 - 2011, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα.
Την περίοδο 2009 - 2011, 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά κεφάλαια ύψους 22 δισ. Από αυτούς, στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων πιάστηκαν 25.000 φορολογούμενοι. Μέχρι σήμερα έχουν επιλεγεί για έλεγχο μόνον είκοσι.

Share this article :
 
Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ
Copyright © 2011 - 2014. Αθλόδρομος - All Rights Reserved
Template Created by Αθλόδρομος