Home » » Αποσύρθηκε η τροπολογία για τον συνδικαλισμό των αστυνομικών

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τον συνδικαλισμό των αστυνομικών

Written By Αθλόδρομος on Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 | 3:36 μ.μ.

Η τροπολογία προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών...

Τροπολογία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή και έφερνε σημαντικές αλλαγές στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών, αποσύρθηκε τελικά, χθες Πέμπτη, μετά τις αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.


Με την τροπολογία προωθείτο η ίδρυση νέων συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών ανά νομό, ενώ άλλαζε και ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων με την εισαγωγή ενιαίου ψηφοδελτίου. 


Η τροπολογία, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, αρχικά είχε ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα κατατεθεί.


Την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο, με την εκτίμηση ότι έτσι θα περάσει συναινετικά, αν και δεν αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.


Το ΠΑΣΟΚ που ενημερώθηκε πρώτο αντέδρασε έντονα. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέλαβε να επικοινωνήσει για το θέμα με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, και να τον ενημερώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να την στηρίξει. 



Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ. 


Το αποτέλεσμα ήταν η τροπολογία να αποσυρθεί, χωρίς αυτή τη στιγμή κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθει.




Αστυνομικοί: Ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση μας


Την αντίθεση της στις αλλαγές που δρομολογούνται έχει εξαρχής εκφράσει με παρεμβάσεις της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Τοπικές ενώσεις αστυνομικών εξέδωσαν, μάλιστα, ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες, καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις «ως ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική λειτουργία και δράση μας». 


Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία σε ό,τι αφορά στις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων «καθιερώνεται το γεωγραφικό κριτήριο (ανά νομό) αντί του υπηρεσιακού κριτηρίου που ίσχυε μέχρι σήμερα για το σχηματισμό τους».


Επιπλέον προβλέπεται ότι «η εκλογή των οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα γίνεται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι». 


Με βάση τα προβλεπόμενα στην σχετική ρύθμιση «κάθε εκλογέας θα μπορεί να θέσει αριθμό σταυρών ίσο με το 1/3 του αριθμού των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων. Σε περίπτωση κλάσματος, ο επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών στρογγυλοποιείται στον αμέσως προηγούμενο ακέραιο. Εκλέγονται κατά σειρά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων».


Επιπλέον, αναφορικά με τις ενώσεις αναφερόταν ότι ιδρύεται σε «κάθε νομό μία ένωση αστυνομικών υπαλλήλων μέχρι και τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου και σε κάθε περιφέρεια (ΟΤΑ β' βαθμού μία ένωση αξιωματικών ως πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

epikaira.gr



Έτσι προβλέπεται:

  • Μέλη των οργανώσεων αυτών μπορούν να είναι μόνο όσοι υπηρετούν στα όρια του Νομού ή της Περιφέρειας, αντίστοιχα.
  • Οι αξιωματικοί δύνανται, αντί της ένωσης αξιωματικών, να γίνονται μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων.
  • Οι ανθυπαστυνόμοι δύνανται αντί της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων να γίνονται μέλη της ένωσης αξιωματικών.
  • Κάθε αστυνομικός υπάλληλος δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του Νομού ή της Περιφέρειας όπου υπηρετεί.

Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλο Νομό ή σε άλλη Περιφέρεια διαγράφεται υποχρεωτικά από τη συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί στη συνδικαλιστική οργάνωση του νομού ή της Περιφέρειας στην οποία μετατίθεται.


Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.


Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο αποσύρθηκαν για να ενταχθούν, όπως αποδείχθηκε, στο πολυνομοσχέδιο και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, εν αγνοία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών.

Share this article :
 
Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ
Copyright © 2011 - 2014. Αθλόδρομος - All Rights Reserved
Template Created by Αθλόδρομος