Home » » Ο νέος ΚΟΚ - Κλήσεις απευθείας στο TAXISnet και «πινακίδες» στα ποδήλατα

Ο νέος ΚΟΚ - Κλήσεις απευθείας στο TAXISnet και «πινακίδες» στα ποδήλατα

Written By Αθλόδρομος on Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 | 9:57 π.μ.

ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ TAXIS




 Έτοιμο να κατατεθεί στην Βουλή είναι το νέο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ) όπου και θεσπίζει τα πρόστιμα βάσει του εισοδήματος αλλά και άλλες ποινές που θα στερεί το δίπλωμα οδήγησης ενώ αν υπάρξει υποτροπή θα χρειάζεται εκ νέου εξετάσεις για να τους χορηγηθεί ξανά. Παράλληλα πλέον και τα ποδήλατα θα αποκτήσουν μία ειδική σήμανση ώς «πινακίδα κυκλοφορίας»


Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων για παραβάσεις του ΚΟΚ, εισαγωγή νέων κατηγοριών παραβάσεων, όπως αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά και ποινών χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα, οι ποινές θα ομαδοποιηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες παραβάσεων μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας αντίστοιχα, ενώ θα προβλέπονται ποινές και για περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς (όπως το πέταγμα του τσιγάρου από το παράθυρο) και συχνής πρόκλησης ατυχημάτων από ενασχόληση του οδηγού με το κινητό του τηλέφωνο. Σε αρκετές περιπτώσεις, η παράβαση δεν θα συνοδεύεται από χρηματικό πρόστιμο, αλλά θα αφαιρούνται το δίπλωμα οδήγησης και η πινακίδα, αρχικώς για έναν με δύο μήνες και σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Σε περίπτωση που ο παραβάτης υποτροπιάσει και τρίτη φορά θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.
Στόχος του υπουργείου είναι η οικοδόμηση ενός «νέου κώδικα αξιών και οδηγικής συμπεριφοράς, δεν είναι θέμα τιμωρητικό και έχει να κάνει με την παιδεία, την ασφάλεια και την κοινωνική συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.
Η πλειονότητα των εμπλεκομένων με την οδική ασφάλεια, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του ΚΟΚ δεν έχει τον παραμικρό αντίκτυπο αν δεν συνοδεύεται από επαρκή αστυνόμευση και την είσοδο της κυκλοφοριακής αγωγής ως μαθήματος στα σχολεία.
Για ποιές παραβάσεις θα ισχύουν τα διοικητικά πρόστιμα:
Διοικητικά πρόστιμα θα ισχύουν για παράδειγμα για:
– Παρκάρισμα πάνω σε διαβάσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα
– Ρίψη τσιγάρου έξω από το αυτοκίνητο
Παράλληλα για την οδήγηση μιλώντας στο κινητό τηλέφωνο που μπορεί να προκαλέσει μικρά ή μεγάλα ατυχηματα αλλά πολύ συχνά θα ενταχθεί στην κατηγορία συχνής πρόκλησης ατυχημάτων. Αν ο ίδιος οδηγός συνεχίσει τις παραβάσεις τότε θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.
Από την στιγμή που θα κόβεται η κλήση από τον τροχονόμο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί θα το ταυτοποιεί το υπουργείο οικονομικών από το Τaxis και θα αποστέλλεται στον παραβάτη μέσω εφορίας. Έτσι, ο παραβάτης ανάλογα με το εισόδημα που έχει θα λαμβάνει και το ανάλογο πρόστιμο. Όσο μεγαλύτερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερες και οι προσαυξήσεις.
Ο υπουργός προανήγγειλε και αύξηση των ορίων ταχύτητας καθώς και εισαγωγή σημάτων για τα ποδήλατα.



Share this article :
 
Επικοινωνήστε μαζί μας ΕΔΩ
Copyright © 2011 - 2014. Αθλόδρομος - All Rights Reserved
Template Created by Αθλόδρομος